In deze luxe appartementen wonen straks 132 arbeidsmigranten: ‘Hiermee kweken we loyaliteit’

Bron: Brabants Dagblad

Een wooncomplex van 66 woningen, speciaal gebouwd voor arbeidsmigranten. In het Brabantse dorp Wijk en Aalburg verrijst een minidorp met ‘hoogwaardige appartementen’ met een bijna luxe uitstraling. ,,Werken kunnen arbeidsmigranten overal, wonen zoals hier nergens anders. Daarmee kweken we loyaliteit.”

Het nieuwe, tijdelijke woningcomplex voor 132 arbeidsmigranten is bijna klaar. De 66 eenheden worden neergezet door de BV Kromme Nol, een samenwerking tussen kweker Ad Bouman en Van Doorn Living. ‘Hoogwaardige’ appartementen zijn het, met een bijna luxe uitstraling. Directeur Cees van Doorn hoopt daarmee de werknemers aan hen te binden: ,,Als je wilt ontvangen, moet je eerst geven.”

Van Doorn Living is een aparte poot van VDU Flexible Workforce Group, een grote uitzendorganisatie uit Waardenburg die voornamelijk flexwerkers uit Polen en Moldavië levert aan bedrijven. Op ieder moment van de dag heeft VDU meer dan duizend mensen aan het werk, in diverse sectoren.

VDU levert het werk, Van Doorn Living regelt de huisvesting voor de arbeidsmigranten. Op meerdere plaatsen in de Betuwe en de Bommelerwaard is Van Doorn Living bezig met de bouw van grote wooncomplexen of is de bouw al afgerond. In Geldermalsen is het grootste complex, met maar liefst 182 wooneenheden. Bruchem kent een kleinere variant en het project in Tiel was het eerste.

Van Doorn wil niet zomaar woningen neerzetten voor arbeidsmigranten, maar gaat voor kwaliteit. Geen gestapelde containers op een industriegebied, maar fatsoenlijke appartementen met ruimte om te bewegen en een mooie inrichting.


Geen derderangsburgers

In een eerder interview in De Gelderlander zei hij dat hij van arbeidsmigranten geen derderangsburgers wil maken.„We zijn met z’n allen de laatste tijd juist op zoek gegaan naar goede oplossingen en zijn aan het bedenken hoe we wonen en werken, ofwel baas en bed, kunnen scheiden… Werken doe je op een industrieterrein, wonen in de stad of het dorp.”

Bekijk hieronder de woning van binnen. Het verhaal gaat onder de fotogalerij verder.

Dat uitgangspunt geldt ook voor de appartementen aan de Kromme Nol, naast het bedrijf van Bouman. De woningen hier zijn gebouwd met kant-en-klare onderdelen die heel snel in elkaar kunnen worden gezet en eventueel snel weer uit elkaar kunnen. ,,Beton-isolatie met steenstrips”, legt Van Doorn uit. Op 5 juli 2022 is begonnen met de bouw, half juli van dit jaar is de oplevering.

De ‘woonwijk’ op 1 hectare is een forse toevoeging aan het dorp Wijk en Aalburg (6750 inwoners), in de woorden van Van Doorn. De gemeente Altena gaf in 2022 een vergunning voor de bouw. Aan die vergunning gingen de nodige discussies vooraf, in de gemeenteraad en daarbuiten. Het project werd tijdelijk on hold gezet, maar Bouman kreeg toch akkoord van de gemeente.


Verzet in Andel

In Andel leidde de komst van huisvesting voor maximaal 274 arbeidsmigranten aan de Middenweg in het dorp tot felle discussies en veel verzet vanuit de bewoners. In Wijk en Aalburg zijn die geluiden er niet geweest. Dat heeft mogelijk te maken met de ligging van het appartementencomplex; aan de rand van het dorp, met louter weilanden als buren. ,,De ligging is voor de bewoners ideaal. Een grote winkel, de Aldi, vlakbij en dicht bij een bushalte.”

Ieder appartement is 57 vierkante meter groot en geschikt voor twee tot drie personen. Zo kan er een stelletje en eventueel nog een derde persoon wonen. Bewoners betalen een vergoeding per tijdsperiode voor hun onderdak. Voor BV Kromme Nol is het project een miljoeneninvestering ‘die onder water staat’, aldus Van Doorn.

,,Wij bouwen boven de norm, er is al te lang onder het gewenste niveau gehuisvest. Wij willen goede huisvesting neerzetten. Wij maken hier geen winst op. Vandaar ook dat we van de rijksoverheid een subsidie van 700.000 euro hebben gekregen.”


Eerste bewoners in augustus

Rond augustus komen de eerste bewoners − in fases − naar Wijk en Aalburg. ,,Ongeveer 75 procent van de mensen werkt in Altena, 15 procent in omliggende gemeenten en 10 procent wat verder weg. Ze werken in het fruit, de bloemen en planten of in de logistiek. De mensen wonen nu in tijdelijke onderkomens in diverse gemeenten. Het is dus niet zo dat er 132 mensen bij komen, het gaat om een verplaatsing.”

In het najaar is ook de officiële opening gepland. Ook komt er een open dag, zodat iedereen die dat wil met eigen ogen kan zien hoe het er in het appartementencomplex aan toegaat. Op het terrein komen twee conciërges te wonen, die ervoor zorgen dat er 24 uur per dag toezicht is. Bewoners checken bij hen in en uit. De conciërges zorgen ook voor het onderhoud van het complex en de tuinen eromheen.

Directeur Cees van Doorn van Van Doorn Living.© Raphael Drent

Het appartementencomplex aan de Kromme Nol mag volgens de omgevingsvergunning tien jaar lang gebruikt worden voor woningen voor arbeidsmigranten. Wat gebeurt er in 2033 met het gebouw? ,,Wij hopen natuurlijk dat er dan een termijn bij komt, maar de gemeente heeft de sleutel in handen”, aldus Van Doorn. Michel van Dijke, projectmanager ontwikkeling, vult aan: ,,Het ligt ook bij ons. Wij moeten ervoor zorgen dat alles goed verloopt, dat er geen overlast is. We kiezen bewust voor kwalitatief hoogwaardige huisvesting. Dit vind je niet overal, dus de mensen hebben iets te verliezen.”

Van Doorn Living krijgt regelmatig de vraag waarom het bedrijf geen appartementencomplex zoals in Wijk en Aalburg neerzet voor Nederlandse woningzoekenden en starters op de woningmarkt. ,,Dat werkt heel anders, is een heel ander concept. Wij mogen niet verhuren. Deze bewoners bouwen ook geen huurrechten op, dit is allemaal op basis van logies.”